5ο Podcast

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Μαραθωνοδρόμο Μπάμπη Σεμερτζίδη που συνεχίζει να αθλείται καθημερινά εδώ και 42 χρόνια. Θα μιλήσουμε για την εξέλιξη του δρομικού κινήματος, την Ομάδα Μαραθωνίου Γιαννιτσών στην οποία και ήταν ο ιδρυτικός πρόεδρος, αλλά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα πράγματα γύρω από την μεγάλη του αγάπη το τρέξιμο.

 

Σημερινός μου καλεσμένος είναι ο μαραθωνοδρόμος Μπάμπης Σεμερτζίδης. Ο κύριος Σεμερτζίδης είναι επιχειρηματίας, υπήρξε αθλητής συλλόγων αγωνιζόμενος σε αποστάσεις κυρίως μαραθωνίου και είναι καθημερινά ενεργά αθλούμενος εδώ και 42 χρόνια. Είναι ο ιδρυτικός πρόεδρος της Ομάδας Μαραθωνίου Γιαννιτσών και συμμετείχε επί σειρά ετών στην διοίκηση του Συνδέσμου των Ελλήνων βετεράνων αθλητών στίβου στην Θεσσαλονίκη. Έχει συμμετάσχει στα πρώτα χρόνια λειτουργίας στις οργανωτικές επιτροπές παράλληλα με εκτελεστική ευθύνη τομέων που του ανατέθηκαν των διοργανώσεων του Διεθνούς Μαραθωνίου Μέγας Αλέξανδρος και νυχτερινού ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης, ενώ είχε την κύρια ευθύνη σχεδιασμού, οργάνωσης και εκτέλεσης της επανασχεδιαζόμενης διοργάνωσης Δρόμος Θυσίας Γιαννιτσών. Επίσης ήταν μέλος της οργανωτικής επιτροπής του OLYMPUS MARATHON ανελειπως έως το 2013 με οργανωτικά και εκτελεστικά καθήκοντα.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης στο PodcastΌλα είναι δρόμος” με τον Μαραθωνοδρόμο Μπάμπη Σεμερτζίδη.

3:00 – Τι είναι για σένα το τρέξιμο;

4:05 – Είναι το τρέξιμο ένα είδος ψυχοθεραπείας;

4:30 – Αν και το τρέξιμο είναι μοναχικό σπορ, κοινωνικότητα και τρέξιμο πάνε μαζί;

5:30 – Πες μας λίγα πράγματα για ισως την πιο γνωστή ομάδα Μαραθονοδρόμων τόσο στην Βόρεια Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ελλάδα, την Ομάδα Μαραθωνίου Γιαννιτσών.

09:20 – Η Ελλάδα όπως και όλος ο πλανήτης περνάει μία πολύ μεγάλη κρίση, όπως αυτή της πανδημίας. Μπορεί το τρέξιμο να είναι μία ασπίδα προστασίας για την ψυχική και σωματική υγεία ενός ανθρώπου;

13:20 – Ποιος ο ρόλος σου, στην εδραίωση και καθιέρωση του Διεθνή Μαραθωνίου ¨Μέγας Αλέξανδρος¨;

16:07 – Οργανωτικά πόσο δύσκολο είναι να στηθούν τέτοιοι αγώνες; Πόσο συντονισμό απαιτεί;

17:10 – Η τέλεση αθλητικών διοργανώσεων πόσο σημαντική είναι για μια περιοχή;

18:32 – Μπάμπη, κάτι άλλο που διαπίστωσα είναι πως εδώ στην Βόρεια Ελλάδα σε σύγκριση με τη Νότια δεν έχουμε καθόλου αγώνες υπεραποστάσεων. Στη Νότια Ελλάδα υπάρχουν τόσοι πολλοί επιτυχημένοι αγώνες που έχουν αγκαλιαστεί και από τους κατά τόπους φορείς, αλλά εδώ αντίστοιχες προσπάθειες δεν υπάρχουν. Στα χνάρια των ηρώων, Ο ευχίδας, Ο δρόμος των ηρώων, Αέθλιος: Αρχαία Νεμέα Λεβίδι και όσοι άλλοι! Διάβασα στο βιβλίο που εκδώσατε για την ιστορία του Ομάδας Μαραθωνίου Γιαννιτσών πως ένας από τους στόχους σας είναι να οργανώσετε έναν υπερμαραθώνιο δρόμο Πέλλα-Βεργίνα-Δίον 100χλμ. Πόσο κοντά είσαστε σε αυτό;

21:48 – Πως βλέπεις το δρομικό κίνημα στην πόλη σου και στην Ελλάδα κατ’ επέκταση;

25:20 – Προπόνηση, οικογένεια, δουλειά, μεγάλες επιδόσεις, πως συνδυάζονται όλα αυτά μέσα σε 24 ώρες;

27:56 – Θυμάσαι τον πρώτο σου αγώνα;

29:54 – Υπάρχει κάποιος αγώνας που έχεις ξεχωρίσει-αγαπήσει περισσότερο;

33:48 – Διατροφή και ύπνος. Ποιος ο ρόλος τους και πως σε επηρεάζουν εσένα αυτά τα δύο;

34:30 – Τι θα συμβούλευες έναν επίδοξο Μαραθωνοδρόμο;

35:20 – Η ενασχόληση σου με τον αθλητισμό σου έδωσε ή σου πήρε;

35:45 – Προπονείσαι ακόμα; Αν ναι πόσο συχνά και ποια η διάρκεια;