23ο Podcast

Σε αυτό το επεισόδιο του Podcast Όλα είναι δρόμος θα αναφέρουμε 50 λόγους για τους οποίους αξίζει κάποιος να ξεκινήσει την ενασχόληση του με το τρέξιμο ή για να συνεχίζει να τρέχει.

 

Γεια χαρά σε όλους σας!

Είναι γεγονός ότι πολλές φορές έχουμε ερωτηθεί ποιος είναι ο λόγος που τρέχουμε. Και είμαι σίγουρος ότι έχουμε δώσει πολλές από μία απαντήσεις, αφού το γιατί τρέχουμε και γιατί το κάνουμε αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί ξερά από μόνο μία απάντηση.

Έχω αναφέρει σε παλαιότερα Podcast, τους λόγους για τους οποίους εγώ τρέχω, τα συναισθήματα που μου γεννιούνται κατά την διάρκεια της άσκησης, αλλά και μετά από αυτή και γενικά την όλη προσέγγιση και φιλοσοφία που έχω.

Σήμερα όμως σε αυτό το επεισόδιο θα προσπαθήσω να συγκεντρώσω και να αναφέρω όλους τους λόγους έναν προς ένα που κάνουν τόσο εμένα όσο και πολλούς άλλους ερασιτέχνες δρομείς να συνεχίζουν να τρέχουν. Είναι όμως και μια καλή ευκαιρία για κάποιους που θέλουν να ξεκινήσουν το τρέξιμο να το κάνουν λαμβάνοντας υπόψιν όλους τους  λόγους που θα αναφέρουμε μέσα από αυτό το Podcast.

Ας δούμε όμως έναν προς έναν όλους τους 50 λόγους που συνεχίζει κάποιος να τρέχει ή που θα έπρεπε να ξεκινήσει να τρέχει.

1. Το τρέξιμο είναι ψυχοθεραπεία. Η καλύτερη μάλιστα και δεν κοστίζει καθόλου. Είναι φτηνό, δίνει άμεση ικανοποίηση, είναι ασφαλές και θεωρείται φάρμακο.

2. Το τρέξιμο είναι μια μικρογραφία της ίδιας της ζωής. Η ζωή δεν είναι μια ευθεία χωρίς προκλήσεις, αλλά έχει τις ανηφόρες και τις κατηφόρες της. Στο τρέξιμο όπως και στη ζωή τρέχεις, ιδρώνεις, αγωνίζεσαι, προσπαθείς να γίνεσαι καλύτερος, θέτεις στόχους, μαζεύεις εμπειρίες, σφίγγεις τα δόντια, δεν τα παρατάς, πέφτεις, σηκώνεσαι, συνεχίζεις, ξαναπέφτεις, ξανασηκώνεσαι.

3. Μέσα από το τρέξιμο έχουμε τη δυνατότητα να ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερα πράγματα για τον ίδιο μας τον εαυτό.  Σε βοηθάει να βρεις πτυχές του εαυτού σου που δεν μπορούσες ποτέ να φανταστείς. Περνάς χρόνο με τον εαυτό σου και βρίσκεις χρόνο για να σκεφτείς απερίσπαστος από όλα τα άλλα καθημερινά προβλήματα.

4. Νιώθεις ελεύθερος! Νιώθεις ότι τίποτα δεν σε δεσμεύει και ότι μπορείς να πας και να είσαι όπου θέλεις.

5. Το τρέξιμο βοηθάει στον ύπνο και κοιμάσαι ακόμα πιο ωραία.

6. Είναι η πιο απλή μορφή άσκησης που όλοι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν και είναι έμφυτη και μέσα στο DNA μας. Ιδιαίτερα όταν δεν έχουμε καμία άλλη ικανότητα ή ταλέντο για κάποιο άλλο άθλημα, στο τρέξιμο δεν χρειάζεται καθόλου ιδιαίτερες ικανότητες.

7. Το τρέξιμο σε βοηθάει να ξεφύγεις από την καθημερινότητα, από την πίεση της ημέρας και να αποδράσεις από την πραγματικότητα. Κατά την διάρκεια του περπατήματος ή του τρεξίματος έχουμε την φυσική απελευθέρωση ενδορφινών και τότε συμβαίνει το εξής μαγικό. Ο εγκέφαλος αισθάνεται περισσότερη ευφορία, χαρά και αισιοδοξία.

8. Το τρέξιμο μειώνει το άγχος, αισθανόμαστε πιο χαλαροί, πιο ενθουσιασμένοι και περισσότερο σίγουροι.

9. Το τρέξιμο μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων υγείας, αφού «χτίζει» ισχυρό ανοσοποιητικό.

10. Κάθε φορά προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι και πιο αγωνιστικοί κάτι που κατ’ επέκταση γίνεται και στην ίδια μας τη ζωή όπου και εκεί ακριβώς το ίδιο προσπαθούμε να γινόμαστε όλο και πιο καλύτεροι και να εξελισσόμαστε.

11. Αντιμετωπίζουμε κάθε φορά και νέες προκλήσεις, πράγμα που μας κάνει πιο δυνατούς και πιο αποφασιστικούς τόσο στο τρέξιμο όσο και στην ίδια τη ζωή.

12. Πολλές φορές είναι στιγμές που πιάνουμε τον εαυτό μας ότι προσπαθεί να ξεπεράσει τα όρια που του έχουμε βάλει.

13. Το τρέξιμο μας ανοίγει νέους ορίζοντες και θέτουμε νέους στόχους. Ρισκάρουμε και αν χάσουμε ή δεν μας βγαίνει κάτι καλά, δεν μετανιώνουμε  αλλά κοιτάμε  μπροστά. Αυτό μας κάνει πιο πεισματάρηδες.

14. Το τρέξιμο μας κάνει να έχουμε περισσότερο υπομονή και επιμονή.

15. Το τρέξιμο αναπόφευκτα μας βάζει σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

16. Μπορεί τελικά να ανακαλύψετε ότι έχετε ταλέντο στο τρέξιμο και να κάνετε καριέρα με εξαιρετικές επιδόσεις.

17. Το τρέξιμο μετά από λίγο καιρό και όταν δεις ειδικά τα πρώτα οφέλη γίνεται εθιστικό.

18. Το τρέξιμο είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες.

19. Ενώ σε άλλα αθλήματα εξαρτάσαι σε κάποιο επίπεδο και από τις κινήσεις των άλλων αθλητών, στο τρέξιμο μπορείς να τρέξεις σε όποιον ρυθμό επιλέξεις εσύ.

20. Οι αγώνες που θα συμμετάσχουμε μας δημιουργούν ακόμα περισσότερα συναισθήματα και προσδοκίες. Δεν κερδίσουμε κάτι υλικό, αλλά αυτή η προσμονή, η προετοιμασία, η έκρηξη αδρεναλίνης, ο κόσμος, οι υπόλοιποι δρομείς, ο τερματισμός είναι όλα τόσο μοναδικά και ανεπανάληπτα και αποτελούν ένα ακόμα λιθαράκι στο να σε κάνουν να αγαπήσεις ακόμα περισσότερο το τρέξιμο.

21. Αν τρέχεις νωρίς το πρωί σου δίνει ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας. Το τρέξιμο ενισχύει την ενέργεια του οργανισμού παρά την πιθανή προσωρινή κόπωση.

22. Είναι φθηνό και δεν κοστίζει απολύτως τίποτα.

23. Το τρέξιμο βοηθάει στην απώλεια κιλών, αφού καις θερμίδες.

24. Το τρέξιμο είναι η καλύτερη μορφή άσκησης γιατί είναι αερόβια.

25. Τρέχεις για να ακούς την αγαπημένη σου μουσική ή τα αγαπημένα σου Podcast, όπως αυτό εδώ!

26. Το τρέξιμο και γενικά ο αθλητισμός είναι ένα καλό παράδειγμα για τα παιδιά, αφού όταν αυτά βλέπουν τους γονείς να αθλούνται και να έχουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αναπόφευκτα θα μπει στο υποσυνείδητο τους και θα ακολουθήσουν και αυτά έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Δεν υπάρχει πιο καλό παράδειγμα και πιο καλό κίνητρο από τους ίδιους τους γονείς.

27. Βοηθάει τον μεταβολισμό μου και μπορώ και απολαμβάνω ακόμα περισσότερο το φαγητό.

28. Το τρέξιμο σε βοηθάει στο να έχεις αυτοπειθαρχία, αφού μπαίνοντας στο τρυπάκι να ακολουθείς ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα προπονήσεων σου δημιουργεί νέες συνήθειες και απαιτήσεις.

29. Το τρέξιμο σε κρατάει υγιή, γιατί απλά αθλείσαι.

30. Είναι ένα σπορ που μπορείς να το κάνεις παντού και όλες τις εποχές του χρόνου.

31. Το τρέξιμο βελτιώνει το κυκλοφορικό σύστημα, βελτιώνει την καρδιά και την οξυγόνωση του εγκεφάλου. Βοηθάει στη μείωση καρδιακών προσβολών και είναι η αιτία της μείωσης εγκεφαλικών επεισοδίων. Επίσης μειώνει με φυσικό τρόπο την πίεση και την χοληστερόλη.

32. Το τρέξιμο όχι μόνο δεν προκαλεί αρθριτικά προβλήματα αλλά αντιθέτως ενισχύει τα οστά.

33. Το τρέξιμο αυξάνει το προσδόκιμο ζωής ακόμη και αν πρόκειται για μερικά λεπτά κάθε ημέρα, αλλά μπορεί να ελαττώσει και τα σημάδια της γήρανσης.

34. Το τρέξιμο μειώνει το σωματικό λίπος.

35. Το τρέξιμο σε βοηθάει να προσέχεις και να ενδιαφέρεσαι για τον εαυτό σου.

36. Το τρέξιμο θα σε βοηθήσει να απαλλαγείς από βλαβερές συνήθειες.

37. Το τρέξιμο κάνει καλό στη μνήμη μας, αφού η τακτική αερόβια άσκηση βοηθά στην καταπολέμηση της μειωμένης μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία.

38. Το τρέξιμο σε κάνει χαρούμενο και καλύτερο άνθρωπο.

39. Το τρέξιμο είναι χαρά και πηγή ζωής, είναι απόδραση, είναι τρόπος έκφρασης και σκέψης.

40. Μπορείτε να ασκηθείτε μαζί με τον σκύλο σας και να συνδυάσετε την βόλτα με την άσκηση.

41. Με το τρέξιμο αποδεικνύεις στον εαυτό σου ότι μπορείς. Ότι μπορείς να κάνεις πράγματα που ίσως κάποια στιγμή δεν μπορούσες καν να διανοηθείς.

42. Με το τρέξιμο έχεις τη δυνατότητα να τρέξεις για κάποιο σκοπό και να συνεισφέρεις στο κοινωνικό σύνολο. Πολλοί αγώνες μέσω των συμμετοχών των αθλητών συγκεντρώνουν χρηματικά ποσά για διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανώσεις.

43. Για αυτούς που εργάζονται ειδικά σε εσωτερικούς χώρους είναι μια καλή ευκαιρία να βρεθούν έξω στην φύση.

44. Το τρέξιμο ενισχύει τη βιταμίνη D με φυσικό τρόπο.

45. Είναι μια καλή ευκαιρία για να δεις και να επισκεφθείς νέα μέρη που ίσως δεν θα πήγαινες ποτέ. Τα τελευταία χρόνια ο αθλητικός τουρισμός έχει πολύ μεγάλη ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο.

46. Είναι ένα χόμπι και μάλιστα μόνο καλά μπορεί να σου δώσει.

47. Δημιουργείς νέες παρέες και νέο κύκλο φίλων με κοινά ενδιαφέροντα. Μπορεί να δείχνει μοναχικό σπορ, αλλά μόνο έτσι δεν είναι.

48. Ιδιαίτερα δε, οι μεγάλες αποστάσεις είναι αγώνες με την ψυχή σου, αγώνες με την ύπαρξή σου, αγώνες με το είναι σου. Στα τελευταία χιλιόμετρα έμαθες περισσότερα για τον εαυτό σου από όσα ήξερες σε όλη σου τη ζωή.

49. Η χαρά του τερματισμού μετά από τόσες ώρες έντασης και κούρασης είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να μην μπορείς να περπατήσεις μετά τον τερματισμό ή την επόμενη μέρα, αλλά η λύτρωση που έχεις νιώσει μέσα στην ψυχή σου είναι το μεγαλύτερο συναίσθημα και η μεγαλύτερη επιβράβευση που θα μπορούσες να είχες πάρει. Υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από το να τερματίζεις γεμάτος χαρά και αισιοδοξία, με το  χαμόγελο να φτάνει μέχρι τα αυτιά επειδή τα κατάφερες μόνος σου και με τις δικές σου δυνάμεις και μόνο; Και το νιώθεις αυτό κάθε φορά που τελειώνεις έναν αγώνα ή μια προπόνηση. Και όταν έχεις εσύ τέτοια συναισθήματα και νιώθεις τόσο ωραία, είναι δυνατόν να μην τα μεταδώσεις και στους δικούς σου ανθρώπους;

50. Τέλος όταν για οποιοδήποτε λόγο σταματάς να τρέχεις τότε καταλαβαίνεις πόσο πολύ σου λείπει.

Ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε!

Μέχρι την επόμενη φορά, Να είμαστε καλά να είμαστε υγιείς και να κάνουμε πάντα αυτό που αγαπάμε και αυτό που μας κάνει να νιώθουμε καλά.

Όλα είναι δρόμος:
Facebook Page
Instagram
website:
https://olaeinaidromos.gr