27ο Podcast

Σε αυτό το επεισόδιο του Podcast Όλα είναι δρόμος θα μιλήσουμε για την υπομονή, μια από τις κυριότερες αρετές των ανθρώπων, για τις έννοιες ευτυχία, αποτυχία και επιτυχία, αλλά και για την επιμονή των δρομέων στην επίτευξη των στόχων τους.

 

Γεια χαρά σε όλους σας,

Θα φιλοσοφήσουμε λιγάκι σήμερα, αφού θα μιλήσω για την υπομονή, μια από τις κυριότερες αρετές και που έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα μας, αλλά και ιδιαίτερα σε όλους εμάς τους ερασιτέχνες δρομείς. Μια αρετή την οποία ελάχιστοι άνθρωποι διαθέτουν και για την οποία ο Πλάτωνας είπε πως «Το θεμέλιο της Σοφίας είναι η Υπομονή».

Η υπομονή δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Είναι η ικανότητα αποδοχής και ανοχής δυσκολιών, η ικανότητα να παραμένουμε ισορροπημένοι μπροστά σε οποιαδήποτε κατάσταση, οπότε αντιμετωπίζοντας την αβεβαιότητα ή την απογοήτευση, μας κάνει πιο δυνατούς και πιο ικανούς να παίρνουμε καλές αποφάσεις, αφού δεν ενεργούμε με παρορμητικότητα και συναισθηματικότητα. Η υπομονή σχετίζεται με τον αυτοέλεγχο και την ανοχή στην απογοήτευση, που είναι αναμφίβολα απαραίτητα στοιχεία για την επιτυχία και την ενίσχυση της προσωπικής ανάπτυξης.

Η υπομονή μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη επιτυχία, σε μεγαλύτερη εσωτερική ηρεμία, σε μεγαλύτερη ακρίβεια, όπως μπορεί και να μειώσει τα επίπεδα στρες και άγχους. Το κυριότερο όμως είναι η διατήρηση ελπίδας ότι τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο, βασικό συστατικό ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε.

Η υπομονή είναι ο διακόπτης, είναι το βάλσαμο, είναι το κλειδί της επιτυχίας σε όλα. Για να κατακτήσεις στόχους και κορυφές θέλει υπομονή. Όποιος την έχει και δουλεύει σκληρά θα πετύχει. Όποιος όχι, θα ταλαιπωριέται. Όλη η ζωή θέλει υπομονή και όλα τα επιμέρους κεφάλαια της. Για όλα μα όλα τα πράγματα θέλει υπομονή. Το ίδιο μας το σώμα θέλει υπομονή. Διότι χρειάζεται ξεκούραση και χρόνο για να πετύχεις κάτι. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα για κάποιον θέλει να φτιάξει κορμί ή έστω να δει τα πρώτα ωραία αποτελέσματα μέσα από την προπόνηση σε ένα γυμναστήριο. Ας πούμε ότι  χρειάζεται 30 ώρες που ισοδυναμεί σε 3 φορές την εβδομάδα από μία ώρα, άρα 10 εβδομάδες.

Υπάρχει περίπτωση αν πάει σε 3 μέρες από 10 ώρες την ημέρα να έχει τα ίδια αποτελέσματα; Όχι φυσικά. Με τον ίδιο όγκο προπόνησης αλλά σε μικρότερο διάστημα δεν πρόκειται να πετύχει απολύτως τίποτα. Δεν μπορεί από το μηδέν να πας στο εκατό, δεν μπορεί από το μηδέν να σηκώσεις εκατό κιλά, να φτιάξεις κοιλιακούς ή να τρέξεις έναν μαραθώνιο. Όλα θέλουν τον χρόνο τους και χρειάζεται υπομονή ώστε με μικρούς στόχους να έρθει κάποια στιγμή το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν είναι τόσο μαγικό όλο αυτό; Το σώμα χρειάζεται να πάρει τον χρόνο του, την ξεκούραση του, το απαραίτητο καύσιμο. Άρα χρειάζεται υπομονή.

Το ίδιο ισχύει για παράδειγμα και στις δίαιτες. Αν κάποιος χάσει 20 κιλά σε δύο μήνες το πιθανότερο είναι να τα πάρει ξανά. Αν χάσει τα ίδια κιλά σε έναν χρόνο είναι εντελώς διαφορετικό.  Στην πρώτη περίπτωση το σώμα-οργανισμός μας δεν έχει τον χρόνο να αφομοιώσει αυτή  την μεγάλη αλλαγή. Στην δεύτερη περίπτωση όμως δουλεύοντας μεθοδικά, με συνέπεια και υπομονή, δίνουμε στο σώμα μας τον χρόνο να «χωνεύει» κάθε φορά  τα νέα δεδομένα και να προχωράει αργά αλλά σταθερά στους νέου στόχους.

Και θα σας δώσω ένα μικρό παράδειγμα με μια ιστορία. Ήταν ένας δάσκαλος και ο μαθητής του. Ο δάσκαλος εξήγησε στον μαθητή του πως για να πετύχει τον στόχο του θα πρέπει να κάνει κάποια συγκεκριμένα βήματα, να έχει υπομονή και μέσα σε έναν χρόνο θα τα καταφέρει. Τότε ο μαθητής ρώτησε τον δάσκαλο,  αν βάλει διπλάσια προσπάθεια θα μπορέσει να τα καταφέρει πιο γρήγορα; Τότε ο δάσκαλος του απάντησε πως αν το κάνει αυτό τότε θα τα καταφέρει και πάλι αλλά σε διπλάσιο χρόνο.

Το να γίνεσαι μεγαλύτερος γίνεται αυτόματα, αλλά το να γίνεσαι καλύτερος θέλει προσπάθεια και δουλειά.

Δεν μπορείς να γίνεις μαραθωνοδρόμος μέσα σε έναν μήνα. Θέλει χρόνο, κόπο και προπάντων ΥΠΟΜΟΝΗ. Ο στόχος σας γίνεται ακόμα πιο εφικτός όταν τον χωρίσετε σε επιμέρους στόχους. Δεν γίνεται ή μάλλον είναι πολύ δύσκολο να πάτε αμέσως σε έναν μαραθώνιο. Θα πρέπει να βάλετε πριν από αυτόν επιμέρους μικρότερες νίκες που θα σας ανεβάσουν το ηθικό και θα σας κάνουν καλύτερους. Πολλές μικρές νίκες πριν την μεγάλη είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά. Τρέξτε ένα 5άρι, κάποιο δεκάρι, έναν ημιμαραθώνιο και βήμα-βήμα χτίστε την δύναμη, την αντοχή σας, την αποφασιστικότητα σας, το εγώ σας. Έτσι μέσα από μικρότερους αγώνες και μικρές νίκες και με πολύ προπόνηση και υπομονή θα έρθει και η μεγαλύτερη νίκες από όλες. Ο τερματισμός του Μαραθωνίου.

ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑ

Όλα χτίζονται και κατακτιόνται με κόπους και προσπάθειες. Τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή και τίποτα δεν μας δίνεται απλόχερα και χωρίς προσπάθεια. Σε όλες τις μορφές της ζωής είτε μιλάμε σε επαγγελματικό είτε σε προσωπικό επίπεδο έχουμε τα πάνω και τα κάτω. Η ζωή δεν είναι μια ευθεία χωρίς προκλήσεις, αλλά έχει τις ανηφόρες και τις κατηφόρες της. Όταν όλα είναι καλά και πάλι δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε, αλλά θα πρέπει να κοιτάμε την επόμενη μέρα. Το ίδιο συμβαίνει και στο τρέξιμο. Όταν τρέχουμε και είμαστε καλά, κοιτάμε να ενυδατωνόμαστε για να προλάβουμε ανεπιθύμητες μελλοντικές καταστάσεις. Από την άλλη όταν κάτι μας πάει στραβά είναι κοινώς αποδεκτό ότι πρέπει να μας δώσει μάθημα και να σηκωθούμε αμέσως. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται ιδιαίτερα την αποτυχία και δεν έχουν και άδικο, αλλά θα πρέπει να εμβαθύνουμε και να μάθουμε παρά να αποτύχουμε και να τα παρατήσουμε.

Λάθη κάνουν μόνο όσοι δουλεύουν και αποτυχίες γνωρίζουν μόνο όσοι προσπαθούν και ρισκάρουν. Μη μετανιώνεις ποτέ για το παρελθόν. Δέξου το ακριβώς όπως είναι. Κάθε αποτυχία είναι αναγκαία για την προσωπική μας εξέλιξη. Βέβαια όπως λέω πάντα και έχω πολλά μα πάρα πολλά παραδείγματα από την προσωπική μου ζωή,  ΟΛΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΓΙΝΟΝΤΑΙ. Και μέσα από αυτόν τον λόγο πρέπει να ψάξουμε και να βρούμε ότι θετικό υπάρχει. Να το αναλύσουμε, να το αποδεχτούμε αν δεν το θέλουμε και δεν μπορούμε να το παλέψουμε να το αφομοιώσουμε και να προχωρήσουμε στην ζωή με τα νέα δεδομένα και τις νέες προκλήσεις. Διότι όλη η ζωή είναι μια πρόκληση, ένα ΔΩΡΟ που πρέπει να ευγνωμονούμε για αυτό και να χαιρόμαστε που το έχουμε. Κάθε πράγμα, κάθε γεγονός έχει και ένα μάθημα να σου προσφέρει και μέσα από αυτό εξελίσσεσαι και κυρίως εξελίσσεσαι από τις όσο πιο έντονα μεγάλες προκλήσεις καλείσαι να αντιμετωπίσεις.

Πάντα και μέσα από κάθε αποτυχία είναι σίγουρο ότι κάτι έχουμε να κερδίσουμε και κάθε αναποδιά φέρνει και ένα μάθημα μαζί της. Προσωπικά και αφού μετά από κάποια χρόνια έχοντας καλύτερη και πιο συνολική εικόνα για το παρελθόν, διαπίστωσα πως ευτυχώς που κάποια πράγματα δεν μου είχαν πάει τόσο καλά, ευτυχώς που έφαγα «πατάτα» και στεναχωρήθηκα για κάτι που δεν μου βγήκε, γιατί αργότερα αποδείχτηκε πως μια νέα πόρτα μου άνοιξε, πολύ καλύτερη και πιο πολλά υποσχόμενη. Πότε μην βιάζεστε να κρίνεται κάποια κατάσταση, αλλά βρείτε τον χρόνο να την αναλύσετε και να βγάλετε κάτι καλό μέσα από αυτό. Δεν υπάρχουν σωστές αποφάσεις για μένα ούτε σωστές ή λάθος επιλογές. Υπάρχουν ΜΟΝΟ αποφάσεις και επιλογές, τα αποτελέσματα των οποίων μόνο αργότερα μπορούμε να τα ξέρουμε και να τα εκτιμήσουμε.

Οι άνθρωποι ερμηνεύουν διαφορετικά τα γεγονότα και αυτό έχει να κάνει με την ιδιοσυγκρασία του καθενός. Εάν κάποιοι είναι θετικοί και αισιόδοξοι και αν κάποιοι είναι ευτυχισμένοι και απαισιόδοξοι ερμηνεύουν για παράδειγμα ένα συμβάν διαφορετικά, αφού για κάποιον μπορεί να είναι τραγωδία άλλον για κάποιον άλλον μπορεί να είναι μία μεγάλη δυνατότητα για εξέλιξη και μια μεγάλη ευκαιρία.

Μην φοβάστε την αποτυχία, γιατί άλλο η αποτυχία και άλλο το να είσαι αποτυχημένος. Είναι δύο έννοιες τόσο κοντά αλλά και τόσο διαφορετικές μεταξύ τους. Η αποτυχία είναι μέρος της όλης διαδικασίας της ζωής μας και δεν πρέπει να μας φοβίζει, αλλά δείτε επίσης και μέσα στο τρέξιμο. Η αποτυχία για να έρθει χρειάζεται τόλμη, χρειάζεται δράση, χρειάζεται κίνηση. Και είναι αλληλένδετη σε όλες τις μορφές της ζωής. Αποτυχία για παράδειγμα για κάποιες εξετάσεις που έδωσα, αποτυχία σε ένα τεστ στο σχολείο, αποτυχία στην δουλειά μου. Σκεφτείτε ένα μωρό που προσπαθεί να περπατήσει και κάθε φορά αποτυγχάνει, μέχρι που μετά από πολλές προσπάθειες και κόπους τα καταφέρνει. Και το κυριότερο από όλα και αυτό που κάνει την διαφορά είναι να μην λαμβάνεται υπόψη σας και φοβάστε τι ορίζουν οι άλλοι τι είναι επιτυχία αλλά τι ορίζεται εσείς επιτυχία και το τι θεωρείται εσείς επιτυχία για τον εαυτό σας. Και στο φινάλε τι είναι η ζωή και πως την θεωρώ εγώ επιτυχημένη; Όταν μπορέσεις να έχεις την ευτυχία και την επιτυχία μαζί. Τότε θεωρώ πως είναι κάποιος ολοκληρωμένος.

Η επιτυχία είναι να έχω αυτό που θέλω και ευτυχία είναι να θέλω αυτό που έχω.

Από την άλλη η ευτυχία δεν είναι στόχος που κατακτάμε αλλά το αποτέλεσμα άλλων πραγμάτων που κάνουμε και δίνουν νόημα στη δική μας ζωή. Η Ευτυχία είναι στιγμές και είναι σημαντικό να τις αναγνωρίζουμε στην καθημερινότητά μας. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές τις στιγμές αυτές τις θεωρούμε δεδομένες παρασυρόμενοι από τους γρήγορους ρυθμούς που επικρατούν στην ζωή μας. Άλλες φορές πάλι δεν τις θεωρούμε τόσο σημαντικές γιατί φανταζόμαστε ότι η ευτυχία είναι κάτι μεγάλο όπως το να έχουμε πολλά χρήματα ένα ωραίο σπίτι να κάνουμε πολλά ταξίδια και όχι το να βοηθήσουμε έναν περαστικό ή να μιλήσουμε με έναν φίλο στο τηλέφωνο. Τη στιγμή όμως που δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε αυτά τα μικρότερα και τα απλά, τότε ακριβώς συνειδητοποιούμε ότι αυτά είναι που μας έκαναν ευτυχισμένους. Μόνο όταν αναγνωρίζουμε και αποδεχόμαστε την καταδικασμένη μοίρα μας που δεν είναι άλλο από το θάνατο και το τέλος αυτής της ζωής τότε μόνο μπορούμε να διακρίνουμε την ομορφιά των πραγμάτων και να ζήσουμε μία ζωή πέρα από τα συνηθισμένα. Η ευτυχία θα πρέπει να είναι ο αυτοσκοπός της ζωής των ανθρώπων και μπορούμε να γίνουμε ευτυχισμένοι, εάν έχουμε ενάρετη συμπεριφορά. Η ευτυχία δεν βρίσκεται ούτε στις ηδονές ούτε στα πλούτη και είναι σχετική και ανάλογα τις καταστάσεις και τον άνθρωπο. Για παράδειγμα ποιο θα είχε μεγαλύτερη αξία για κάποιον που βρίσκεται στην μέση της ερήμου; Το νερό ή το χρυσάφι;

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστέψτε με δεν έχουν στόχους στην ζωή τους. Για όλα τους φταίνε οι άλλοι και εστιάζουν μόνο στα αρνητικά. Ότι ακριβώς κάνουν και τα δελτία ειδήσεων και η τηλεόραση. «Θέλω να χάσω κιλά», «θέλω να βρω δουλειά», «θέλω να τρέξω μαραθώνιο» και οτιδήποτε άλλο έχει μεγάλη διαφορά αν το ακούσεις από κάποιον να το λέει όπως «Είμαι αποφασισμένος να χάσω κιλά», «είμαι αποφασισμένος να τρέξω σε μαραθώνιο», «είμαι αποφασισμένος να βρω δουλειά». Αλήθεια ποιες από τις δύο περιπτώσεις έχει τις περισσότερες πιθανότητες να πετύχει; Όπως επίσης δεν υπάρχουν Γιατί στην ζωή αλλά μόνο Πως. Γιατί να μην έχω λεφτά, γιατί να μην έχω δουλειά, γιατί να μην μπορώ να τρέξω; Μην εστιάζετε εκεί αλλά στο Πως. Πως μπορώ να τρέξω έναν μαραθώνιο, πως να κάνω λεφτά, πως να βρω δουλειά. Αφήστε και βγάλτε έξω από την ζωή σας το αρνητικό. Εστιάστε στο Πως και θα αλλάξετε την ζωή σας. Κάντε όλα τα γιατί σας Πως. Χαρά της ζωής έρχεται μέσα από τις πιο απλές απολαύσεις. Συνήθως δεν κάνουμε πράγματα που αγαπάμε αλλά κάνουμε αυτά που νιώθουμε υποχρεωμένοι να κάνουμε.

Να κάνετε σκοπό σας την ευτυχία και όχι την εφήμερη απόλαυση. Μπορεί αυτό να μην είναι ευδιάκριτο κάποιες στιγμές. Το φαγητό και η διασκέδαση για παράδειγμα συμβάλουν στο να απολαμβάνεις την ζωή σου, αλλά υπάρχουν στιγμές που και αυτές οι απολαύσεις μπορεί να γίνουν επώδυνες όταν λείπει ο ξεκάθαρος σκοπός, η ποιότητα και το μέτρο. Υπάρχουν άνθρωποι που αναγνωρίζουν ότι έχουν κακές συνήθειες αλλά δυσκολεύονται να ξεφύγουν από αυτές. Αυτό γίνεται διότι σε έναν βαθμό οι συνήθειες αυτές προσφέρουν προσωρινή απόλαυση και εκτόνωση όπως το τσιγάρο, η κακή διατροφή για παράδειγμα.

Οι απολαύσεις αυτές που δεν σου δημιουργούν τύψεις και ενοχές είναι αυτές που σε κάνουν ευτυχισμένο.

Και επειδή αυτό που μας διακρίνει με τα υπόλοιπα ζώα είναι η λογική, θα πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε πριν κάνουμε κάποιες πράξεις. Τα ζώα από την άλλη ενεργούν με βάση το ένστικτό τους και ενδιαφέρονται αποκλειστικά για την αναπαραγωγή τους και για την ικανοποίηση των φυσικών αναγκών τους. Να απολαμβάνετε να προσφέρετε και να είστε γενναιόδωροι με τους ανθρώπους. Προσωπικά αισθάνομαι πολύ όμορφα όταν κάνω κάποιο καλό για κάποιον και πιστεύω το ίδιο ισχύει στους περισσότερους από εσάς. Και αυτό είναι κάτι στο οποίο με βοήθησε πολύ η ενασχόληση μου με το τρέξιμο, είτε μέσω των αγώνων, είτε μέσω των καθημερινών μου προπονήσεων. Διότι όπως έχω πει και σε παλιότερο Podcast, ποτέ δεν τερματίζεις σε έναν μαραθώνιο ή έναν Ultra ο ίδιος άνθρωπος. Έχω την εντύπωση ότι κάθε φορά μαθαίνεις κάτι παραπάνω για τον εαυτό σου, κάθε φορά γίνεσαι ένας καλύτερος άνθρωπος, κάθε φορά βγαίνεις ακόμα πιο δυνατός και πιο πλούσιος! Όπως ακριβώς είναι και η ζωή. Δεν πρέπει ποτέ να τα παρατάμε και να ονειρευόμαστε μέχρι τον τερματισμό.

Σας ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε!

Μέχρι την επόμενη φορά, Να είμαστε καλά να είμαστε υγιείς και να κάνουμε πάντα αυτό που αγαπάμε και αυτό που μας κάνει να νιώθουμε καλά.

Όλα είναι δρόμος:
Facebook Page
Instagram
website:
https://olaeinaidromos.gr
website:
http://georgiossavvidis.com/